Kalender 2025

Nu är det dags att släppa årets kalender igen! Det blir tredje året jag släpper min kalender, och det är ett projekt jag tycker är riktigt roligt att hålla igång under året. Det motiverar mig att komma ut och ta en bild som representerar varje månad. Redan nu arbetar jag med novemberbilder inför nästa år, eftersom kalendern vanligtvis släpps i oktober.

Det har varit ett fantastiskt fotoår, och även om jag både fotograferat min första varg och min första järv, kände jag att jag ville göra en kalender med bara fåglar denna gång. Genom åren som fotograf har jag haft många fina fågelmöten, men i år har de varit särskilt speciella, så jag vill tillägna denna kalender till just fåglarna.

Januari

Något som hör vintern till är att sitta i gömsle för att fotografera rovfåglar. Denna morgon hoppades jag på kungsörn. Det var en riktigt kall morgon, minus 25 grader, och för första gången såg jag hur fåglar som satt stilla fick frost i fjädrarna runt ögonen. Det är under sådana här dagar man är tacksam för de som matar fåglarna, så att de kan hålla värmen. Även om kungsörnen landade framför kameran, också den med frost längs vingarna och runt näbben, gillade jag ändå mest bilderna jag fick på nötskrikorna den morgonen.

Februari

Ännu en gång satt jag i gömsle, men nu i mildare väder, och äntligen fick jag till några bra bilder på kungsörnen. Jag ville ha en bild på örnen sittandes på marken och titta rakt in i kameran. Även om jag fick den bilden som jag först hade tänkt, gillar jag denna mer. Ibland är det de små detaljerna som man inte räknat med som kan lyfta en bild, som här när en nötskrika flög förbi ur fokus och fångade örnens uppmärksamhet. Jag tycker det fångar örnens skarpa blick och vaksamhet i sin omgivning.

Mars

Tidigare har jag bara hört talas om spelgalna tjädertuppar, men att en sådan skulle dyka upp bara några hundra meter från där jag bor hade jag aldrig trott. Även om jag tycker synd om dem när de fastnar i detta beteende, ville jag gärna dokumentera det. Jag tog kameran och gick mot platsen där tuppen hade synts. Men det var inte jag som hittade tuppen, utan tuppen som hittade mig. På grusvägen kom den springande emot mig med vingarna i marken och började spela direkt framför mig.

April

Efter att jag tagit bilden för mars bestämde jag mig för att gå hem. Nu visste jag var tuppen höll till och vilket avstånd den var bekväm med. Jag ville göra så liten påverkan som möjligt och gick därför tillbaka på kvällen, när det fina kvällsljuset infann sig. Det var då jag lyckades ta denna bild. Jag vet inte hur det gick för denna tupp, men jag hoppas att han klarade sig och att hormonerna lugnade ner sig till slut.

Maj

Ugglemånaden! Om det är någon tid på året att ge sig ut på kvällarna för att lyssna efter ugglor, så är det maj. I år hittade jag flera lappugglor och spenderade nästan hela sommaren i deras skogar. Lappugglor är verkligen speciella fåglar, och jag kan inte få nog av dem. Just denna individ blev en favorit för mig, och den brukade ofta jaga från låga stubbar, vilket gav mig möjlighet att fota med en vacker förgrund – något som inte är så vanligt bland lappugglor.

Juni

Efter några månaders väntan var det äntligen dags att se lappugglans ungar lämna boet. På bilden kan man se en unge som sträcker på sig, och man glömmer nästan att ugglor faktiskt har ganska långa ben. De små trollen är verkligen charmiga!

Juli

Efter att ha väntat vid denna lappuggleunge fick jag till slut se när mamman kom in med en sork. Oftast drar föräldern iväg lika fort som den kommer efter en överlämning, men inte denna gång. Hon stannade länge med ungen, putsade fjädrarna och lät ungen putsa henne också. Att se den nära relationen mellan dem blev min finaste naturupplevelse hittills.

Augusti

Jag har länge letat efter kungsfiskare i mina hemtrakter. Jag har sett dem, men aldrig hittat en säker plats att lägga tid på. När en vän bjöd ner mig för att fota dem med honom kunde jag inte tacka nej, även om jag helst hade hittat dem själv. Vi fotade på kvällen, och jag sov över i mitt taktält för att även kunna fotografera tidigt på morgonen. Första kvällen landade kungsfiskarna på fel sida av ån, men tidigt nästa morgon hade jag turen på min sida! Kungsfiskaren besökte mig åtta gånger, och några gånger kom den på bara några meters avstånd. Denna bild från den morgonen blev min favorit.

September

I mina hemtrakter har vi inte många stora sjöar, då ser man alltid en trädlinje i horisonten men när jag besökte en vän vid Vänern passade jag på att fota fåglarna där och jag gillade hur vattnet och himlen nästan smälte ihop. Jag brukar inte fotografera trutar och måsar, men att ta en vacker bild på en vanlig fågel kan vara en stor utmaning. Därför ville jag ha med denna bild i årets kalender.

Oktober

Oktobermånaden har de senaste åren fokuserats på den ormvråk som håller till nära mig. Många ormvråkar passerar här på sin väg söderut, även om några också väljer att stanna. Det tog tid att få till denna bild, men nu när jag har en spegellös kamera och kan fota helt ljudlöst har jag fått nya möjligheter att fota med vidvinkel. Jag hade ont om oktoberbilder i år, och det tog 9 dagar i gömsle innan jag lyckades så jag är extra glad över denna, tagen bara dagar innan kalendern gick till tryck.

November

När jag sitter i gömsle brukar jag ofta scanna omgivningen för att hitta olika vinklar att hålla koll på. Det här var en sådan plats – jag hade sett att en nötskrika landade där flera gånger. Jag såg denna bild framför mig redan innan jag tog den. Det är ganska sällsynt att allt bara faller på plats vid första försöket, så jag är extra nöjd med denna bild.

December

I år hade jag som mål att få en flygbild på en kungsörn i vintrig miljö. Det tog fyra dagar att, tillsammans med en vän, hitta rätt metod för att lyckas med bilden. Vi observerade var örnarna brukade sitta för att få dem vana vid kamerans rörelser innan de kom närmare. Många fina bilder togs under dessa dagar, men denna blev min personliga favorit.

Avslutningsvis vill jag ge ett STORT tack till alla som har förbokat och köpt kalendrar av mig, det är super roligt och ökar motivationen till att försöka ta bättre och bättre bilder för varje år.

Kalendrar går att beställa genom att maila ditt namn och adress till mattiasnonnen@gmail.com. Kalendrarna kostar 350kr plus ev frakt på 50 kr.

Next
Next

Björn gömslet: Ett lyckat misslyckande.