Kalender 2024

Under dom två senaste åren har jag spenderat mycket tid att fotografera och leta efter djur och fåglar nära hemmet. Det finns någonting väldigt speciellt med att se samma individer flera gånger och lära sig känna dom. Hur dom rör sig och deras beteenden och hur dom interagerar med andra.

Jag har hållit mig inom en 2 mils radie från huset där jag bor. Det här sättet att fotografera har resulterat till lite färre bilder än när jag åkt till ställen där jag redan vet att djuren finns och därför att jag fått låna lite bilder från tidigare år. Bilderna på lappugglorna kommer från 2020 men håller fortfarande 2 mils radien. Jag valde att ha med dom eftersom det var första gången jag följde en och samma fågel under flera månaders tid och fick se att även om man fotar samma art så skiljer sig varje individ från varandra. Resten av bilderna är tagna hemma i trädgården eller precis utanför.

Omslagsbilden tog jag tidigt i år. Redan i februari bestämde jag att det skulle bli bilden för kalendern. Bilden är tagen precis utanför dörren hemma där jag matar småfåglar och ekorrar. Den här platsen har jag spenderat massor med timmar av fotograferande på. Det är så mycket tid att fåglarna har vant sig mig ljudet från kameran så pass mycket att dom kan landa på objektivet även när kameran låter. När jag sett det hända några gånger så provade jag att köra med mitt 150mm macro objektiv som gav möjligheten att ta den här bilden.

Januari.

Ekorrarna är dagliga gäster hemma i våran trädgård. Varje morgon kommer dom springandes förbi köksfönstret för att se om det finns någon mat. Jag lägger inte ut mat till dom varje dag utan dom behöver kunna lära sig att skaffa mat själva med men när det är kalla dagar med mycket snö brukar jag lägga ut lite extra åt dom. Hasselnötter är den stora favoriten.

Februari.

Även koltrasten är en regelbunden gäst vid vårat fågelbord och när dom är framme brukar jag lägga ut lite äppelhalvor som är deras favorit. Jag gillar bilder där för och bakgrund blir helt vita eller svarta och koltrasten har varit en mycket bra fågel att träna i den tekniken på.

Mars.

Dagen innan den här bilden så hade jag fotograferat samma uggla på kvällen men platsen gav inget vidare kvällsljus så jag bestämde mig för att åka dit igen tidigt nästa morgon istället. Sagt och gjort blev det en riktigt tidigt morgon och innan soluppgången var jag på plats. Jag parkerade bilen så jag hade god översikt över området men jag hann bara stanna och sträcka mig efter termosen med morgonkaffet så flög ugglan precis ovanför vindrutan på bilen och satt sig på hygget bredvid mig. Morgonen resulterade i den här bilden som jag blev väldigt nöjd med även om det inte blev det här varma morgonljuset jag hade hoppats på.

April.

Äntligen lite öppet vatten och jag bestämde mig för att ta en vända runt sjön med kanoten. Jag tog inte med mig kameran från början för jag skulle ju bara ut och njuta lite av det fina vädret och en tur i kanoten. Som alla andra gånger man beger sig ut utan kamera så ser man något som man vill fotografera så det var bara att vända igen. I det här fallet hittade jag en vik där paddleken var i full gång. Även om jag lyssnat efter dom på kvällarna så trodde jag inte dom hade börjat än men i år befann dom sig i en annan del av sjön än tidigare. Normalt sett brukar jag inte fotografera i dagsljus men i det här fallet använde jag mig av ett polarfilter som dels tar bort mycket reflektionen på vattenytan men även mörkar ner det skarpa dagsljuset. En teknik jag kommer experimentera med mer framöver.

Maj.

Vill man se eller lyssna efter ugglor så är maj den bästa månaden på året för det. Den här lappugglan som började kallas för “hövdingen” eftersom den hade en fjäder som stack rakt upp var den lappugglan jag spenderade mest tid med. Första gångerna var det på väldigt långa avstånd men med tiden kom hon närmre och närmre och till slut kunde hon flyga förbi mig med bara några meter medans hon förflyttade sig mellan olika stubbar och grenar under hennes jakt efter sork.

Juni.

Kattuglorna i äppelträdet. Det här har varit årets höjdpunkt! I våras skulle jag stötta upp en gren på äppelträdet i trädgården som växer lite snett och då råkade jag skrämma iväg en kattuggla som befanns sig i äppelträdet. Det visade sig att hon låg på ägg inne i äppelträdet. Under hela våren och försommaren väntade jag för att få se om det skulle bli några ungar i år och det blev det. Det blev 3 ungar för kattugglan i år och det har varit riktigt roligt att få följa dom dom ända från ägg tills att dom började lära sig jaga på på egen hand inne i skogen bakom huset.

Juli.

Ekorrarna hemma på gården har bjudit på många skratt genom åren och har blivit lite av ett favorit djur för mig senaste tiden. När jag lägger ut mat till dom brukar jag variera platserna litegrann så dom får leta lite och dom verkar tycka det är roligt. Den här gången satt jag kameran bakom en stubbe och la lite mat framför. Jag gillar verkligen blicken jag fick av ekorren när den misstänksamt kom fram för att ta sin nöt.

Augusti.

Nu börjar ekorrarna förberedelsen inför vintern. En ekorre kan gömma föda på 1000 olika platser och komma ihåg dom flesta av dom och den van även komma ihåg vilket typ av föda så den får det den behöver för dagen. Den här tiden på året lägger jag ut lite extra nötter åt dom så dom får chansen att fylla deras förråd om det skulle bli en svårt vinter.

September.

Det här är en utav 3 ungar från “hövdingen” i tidigare bild. Här kunde redan ungarna flyga lite längre sträckor och började sprida ut sig mer och mer i skogen. Den här bilden var från sista gången jag såg dom. Det är alltid lika roligt och se lyckade häckningar speciellt för våra rödlistade arter som lappugglan.

Oktober.

Den här bilden är från 2022. I slutet på oktober brukar jag lägga ut lite mat till rovfåglarna men förra året blev det svårare då jag hade min kamera och mitt objektiv på lagning. en lagning som skulle ta 2 veckor slutade i 2 månader gjorde att jag missade större delen av rovfågelfotot det året. Just där jag bor verkar det inte som fåglarna stannar utan drar söder ut i november och återkommer sedan till våren. Den här vråken har jag fotograferat flera gånger och känns igen på mönstret den har i bakhuvudet.

November.

Den här bilden på nötväckan är tagen vid ett fågelbad jag byggde förra sommaren. Ett riktigt roligt projekt som jag kommer jobbare vidare på i framtiden.

December.

Ormvråk i snöfall är en bild jag har velat tagit länge. Förra året trodde jag det var kört eftersom jag hade objektivet på lagning ända till november men så fort jag fick hem det igen så satt jag mig i gömslet. Jag fick äntligen bilden jag var ute efter och tur var det eftersom det här var även sista gången jag såg vråken innan den drog vidare söder ut. Eftersom jag släpper kalendrarna i november så är den här bilden från november 2022 men det är samma vråk som jag fotograferar även i år.

Avslutningsvis vill jag ge ett stort tack till alla som köpt en kalender och till er som följer och gillar mina bilder. Det hjälper mig att kunna fortsätta att göra det som jag älskar.

Previous
Previous

Vintergömslet

Next
Next

Tornfalkar