Årspremiär Öbykulle!

Nu är äntligen våren här! Det är händelsernas tid för oss naturfotografer, djuren börjar vakna till liv igen, flyttfåglarna kommer tillbaka och naturen börjar blomstra efter den kalla vintern.

Ett säkert vårtecken för mig är när jag ser den första huggormen. För någon vecka sen och bläddrade jag runt i artportalen för att se vilka fåglar som börjar komma in, då såg jag att det fanns en rapporterad huggorm från Hälsingland. Eftersom jag vet att det brukar finnas en del ormar ute hos min far så ringde jag upp honom och bad han gå ut för att kolla. En kort stund efter samtalet jag fick ett mms med en bild på en huggorm såg låg i solen. Direkt jag fick det bekräftat så började jag planera en tur till Öby kulle som jag besökte två gånger förra året med goda resultat på både snok och huggorm. Jag ringde min vän Jesper som ville följa med, sen bar vi av!

Jag hade redan innan vi åkte några bilder i huvudet som jag ville försöka ta. Några av dom visste jag skulle bli svåra då det skulle kräva att jag dels behövde komma väldigt nära och eftersom jag valt att köra med ett macro objektiv skulle jag behöva fokusstacka flera bilder för att få skärpa genom bilden.

När vi väl kom fram till platsen så möttes vi av moln, inget bra tecken för orm fotografering. Vi hoppades på att det kanske skulle gå ändå men någon minut senare möttes vi av ett äldre par som gått runt och sa att det inte fanns några ormar idag. Det kändes lite tungt att höra i början när vi sett fram emot dagen men det hindrade inte oss från att försöka så vi gick för att kolla ändå. Det tog inte mer än ca 10 minuter innan vi hitta första ormen, sedan fem stycken till.. Allting vände och redan efter första bilden visste jag att det skulle bli den bästa dagen på platsen hittills!

Vi vill kunna fotografera ormarna utan att påverka och störa dom. Ibland ligger det grenar och gräs i vägen för ormarna eller så ligger dom helt enkelt inte i en snygg position för ett bra foto. Vid såna tillfällen lämnade vi ormen och gick systematiskt runt för att se om dom andra individerna hade flyttat på sig till en mer fotogenisk position. Detta var ett väldigt effektivt sätt och genom att bara spendera några minuter hos varje orm så blev dom tryggare med våran närvaro nästa gång vi tittade förbi.


Efter att vi fått massor med bra bilder på huggorm bestämde vi oss för att ta en liten fikapaus för att sedan rigga om och fota lite fågel istället. På vägen till fåglarna så gick vi samma väg som tidigare och det var då jag såg en utav ormarna hade lagt sig som en utav dom bilderna jag redan hade planerat i mitt huvud! Jag la mig försiktigt ner framför huggormen och ställde in kameran för att sedan en liten bit i taget krypa lite närmre. Här gäller det att hålla fokus och verkligen ha ett extra öga på ormen och känna av vart den är.

Nu befinner jag mig precis framför huggormen som stirrar rakt in i kameran med dom röda nästan glödande ögonen. Där var den! Bilden med ormen i precis rätt position som jag planerat ut i mitt huvud innan resan. Nu gäller det att vara försiktig och behålla lugnet! Första bilden tagen, och med det extremt korta skärpedjup som macro objektivet ger så var det bara några millimeter av ormens nos som var i fokus, jag snurrade försiktigt fokusringen någon millimeter innan nästa bild. Jag visste att om ormen bara skulle flytta sig en liten bit hade bilden blivit förstörd. Efter 11 bilder hade jag fått fokus över hela ormens huvud och lämnat en fin bokeh i bakgrunden där man ser solen reflektera i ormens skinn. Jag backade tillbaka och tackade ormen i mitt huvud för att den tillät mig komma så nära. I mitt eget tycke är det en utav dom absolut bästa bilderna jag har tagit hittills och framför allt en att dom häftigaste upplevelserna som jag skådad genom sökaren på min kamera.

Tryck gärna på bilderna för att se dom högupplöst.

Focusstack på 11 bilder. ISO 50 f/3,5 1/125sek.

150mm macro + x1,4 extender ISO 50 f/4,5 1/30sek.

Dagens första bild och första ormen vi såg. 150mm macro + x1,4 extender ISO 50 f/2,8 1/80sek.

150mm ISO 50 f/2,8 1/320sek

150mm Focusstack 6 bilder ISO 50 f/2,8 1/320sek.

150mm Focusstack 5 bilder. ISO 50 f/2,8 1/320sek.

Jag rekommenderar att ha ett macroobjektiv med lite tele. Här kör jag med Sigma 150mm 2.8 Fotograf: Jesper Funck.


Previous
Previous

Månadens bild i digitalfoto för alla!

Next
Next

Lapp och slag på samma dag!